Kennis en Inspiratie - Scholen - Organisaties - Auteurs 15-06-2020 | Door Redactie

Wakker het vuur voor verhalen aan tijdens Literatour

Wakker het vuur voor verhalen aan tijdens Literatour

Speciaal voor de Boekenweek voor Jongeren organiseert De Schrijverscentrale, in samenwerking met de CPNB en Stichting Lezen, een grote schooltournee, de Literatour. Tijdens Literatour gaat een groep van 22 bekende schrijvers in gesprek met leerlingen op scholen door het hele land. Twee van de leden uit dit auteursteam zijn Daniëlle Bakhuis en Johan Fretz. Extra leuk: Daniëlle en Johan schrijven dit jaar ook twee van de drie korte verhalen uit het 3PAK-geschenk. Reden genoeg voor ons om hen op te bellen. Misschien geven ze zelfs wel een heel klein voorproefje van hun verhaal..

Jullie schrijven twee verhalen voor het 3PAK-geschenk 2020! Wat was je reactie toen je hoorde dat je verhaal uit de bundel mocht schrijven?

Daniëlle: Geloof me als ik zeg dat ik dit echt niet zag aankomen. Ik zat sinds oktober thuis met een burn-out en was er van overtuigd dat ik mezelf weer opnieuw zou moeten voorstellen in boekenland. Ik vind het een ongelofelijke eer! 

Johan: Ik vond het meteen een heel leuk en eervol verzoek. Een paar vrienden van me hadden in voorgaande jaren al eens een verhaal voor 3PAK geschreven en die waren daar heel enthousiast over, dus ik hoopte al dat ik ook ooit zou worden gevraagd.

 

Ik ben heel benieuwd naar jullie verhalen! Kunnen jullie een tipje van de sluier oplichten?

Daniëlle: Klein tipje, dan ;-) Mijn hoofdpersoon heeft zich opgegeven voor een bizar tv-programma. Hoe langer het duurt, hoe meer spijt ze er van krijgt. Ze heeft een contract ondertekend, maar moet dat ook ten koste gaan van haarzelf? Jongeren die het lezen zullen zich onbewust afvragen: zou ik hier aan mee doen? En zo niet, zou ik hier naar kijken? Ik beloof dat het in elk geval veel stof voor discussie zal zorgen.

Johan: Het heet Naar Mancora en gaat over Benji, een jongen van eenentwintig met doodsangsten, die gaat backpacken in Zuid-Amerika, op zoek naar innerlijke revolutie. Wanneer hij op een begraafplaats in Buenos Aires een meisje ontmoet, Lupe, verandert de koers van zijn reis drastisch.

Je ziet ze soms denken: 'Oh nice, als dat ook schrijverschap is, dan is het misschien wel wat voor mij.'

Tijdens Literatour gaan jullie langs scholen door het hele land toeren! Johan, in 2019 deed je ook mee. Daniëlle, voor jou is dit zelfs de vijfde keer (!) op rij dat je meedoet. Wat maakt Literatour zo leuk?

Daniëlle: Het gesprek dat je met jongeren aan gaat. Elke klas is weer anders. Bij de ene klas lees ik veel fragmentjes van verschillende boeken voor, bij de andere vragen we onszelf bijvoorbeeld af waarom een boek vaak beter is dan een film.    

Johan: Jongeren zijn het meest eerlijke publiek dat je kunt hebben: als het ze niet boeit, ben je hun aandacht meteen kwijt, maar als het ze wel boeit, dan zitten ze ook echt helemaal in je verhaal. Dat is een uitdaging en als het lukt ze te boeien, dan geeft het ook veel voldoening.

Je hebt alleen maar iets te winnen: namelijk, dat leerlingen (weer) enthousiast worden voor lezen

Vertel eens over jullie ervaringen met schoolbezoeken. Hoe ziet jullie voorbereiding eruit?

Daniëlle: Ik begin eigenlijk elke schoolbezoek met mezelf te introduceren. Ik vertel over de boeken die ik schrijf, maar laat bijvoorbeeld ook mijn foto's van de middelbare school zien. Dit doe ik vooral om een bepaalde sfeer te creëren. Wanneer jongeren zien dat ik mezelf kwetsbaar durf op te stellen (en dat doe ik ook echt met die foto's, haha) dan hoop ik dat zij dat ook durven. Daarmee krijg je de mooiste vragen en opmerkingen.

Johan: Ik bereid wel een soort volgorde voor van dingen die ik wil vertellen en neem ook altijd beeld/video-materiaal mee, dat werkt altijd wel goed, zodat ik niet een uur lang onafgebroken aan het woord ben. Bovendien: ik schrijf naast boeken ook films en maak theater, dus ik vind het goed om te laten zien dat als je schrijver wil worden, je heel veel verschillende vormen kunt gebruiken. Zeker bij mensen van de nieuwe generatie, die al vanzelfsprekend veel vormen hanteren, zie je dan een luik open gaan: hun beeld van schrijverschap wordt dan breder. Je ziet ze soms denken: 'Oh nice, als dat ook schrijverschap is, dan is het misschien wel wat voor mij.'

Scholen kunnen zich nu aanmelden voor Literatour. Kunnen jullie vertellen waarom scholen beslist mee moeten doen?

Daniëlle: Je hebt alleen maar iets te winnen: namelijk, dat leerlingen (weer) enthousiast worden voor lezen. Doen hoor!

Johan: Ik denk dat voor veel leerlingen literatuur een ver-van-hun-bed show is. Door schrijvers uit te nodigen, zeker ook schrijvers die nog relatief jong zijn, komt het meer tot leven. Ik ben ooit zelf gaan schrijven door een schoolbezoek van Wim Daniels, toen ik in de brugklas zat. Zo'n bezoek kan een vuur voor schrijven en literatuur aanwakkeren, al is het maar bij een of twee mensen per klas, dan nog is het de moeite waard.
 

Kijk hier voor meer informatie over Literatour.

Foto: de makers van 3PAK 2020. Floor van het Nederend (links), Daniëlle Bakhuis (midden), Pepijn Lanen (rechts) en Johan Fretz (midden). Fotograaf: Klaas Hendrik Slump.