Yasmine Allas

Geboortedatum 29-04-1967

Geboorteplaats Jegjega

Afbeelding van de auteur

Geboortedatum
29-04-1967

Geboorteplaats
Jegjega

toon meer

Fictieschrijver

Genre
Journalistiek - Essays - Biografie - Dagboek - Roman - Columns - Autobiografie

Thema's
Diversiteit - Religie - Afrika

Leeftijdsgroepen
Jongvolwassenen - Volwassenen

Yasmine Allas werd geboren in het Somalische Mogadishu. Op veertienjarige leeftijd vertrok ze naar  Nederland, waar ze een theateropleiding volgde. Haar spraakmakende debuutroman, Idil, een meisje, verscheen in 1998. Het verhaal over een opgroeiende jonge vrouw behandelt heftige onderwerpen als seksueel misbruik en vrouwenbesnijdenis.
Binnen het werk van Allas komen het ontvluchten van een land, cultuurverschillen en het islamitische geloof vaak aan de orde. In haar openhartige essay Ontheemd en toch thuis uit 2006 onderzoekt ze de houding van de Nederlandse samenleving ten opzichte van moslims. Ze roept jonge moslims op om te laten zien hoe vreedzaam en tolerant de islam kan zijn.
In 2010 verscheen de roman Een nagelaten verhaal, over een jonge vrouw die terugkeert naar haar geboorteland op uitnodiging van een documentairemaker. Eenmaal daar blijkt tot haar verbijstering dat het verwoeste land voor haar totaal onherkenbaar is geworden.
Haar meest recente roman, De onvoltooide (2013) is, in tegenstelling tot de rest van haar oeuvre, niet autobiografisch getint en gaat over een uitgebloeide relatie en het onvermogen tot geluk.

 

Publicaties

De onvoltooide
2013, Uitgeverij De Bezige Bij
Proza - fictie
Een nagelaten verhaal
2010, Uitgeverij De Bezige Bij
Proza - fictie
Ontheemd en toch thuis
2006, Uitgeverij De Bezige Bij
Non-fictie
De generaal met de zes vingers
2004, Uitgeverij De Geus
Proza - fictie
De blauwe kamer
2004, Uitgeverij De Bezige Bij
Proza - fictie